Η Χίος

Ταξιδεύοντας τη Χίο, τη μεγάλη νήσο του Βορείου Αιγαίου, δεν μπορείς παρά να αφήσεις τις αισθήσεις σου να σαγηνευτούν από το ευχάριστο άρωμα της μαστίχας, και των αμέτρητων περιβολιών της που ξαπλώνουν νωχελικά στον ορίζοντα με φόντο τις μαγευτικές επαύλεις του Κάμπου, μαγνητίζοντας σε να κατευθυνθείς προς τα εκεί. Αυτά τα υπέροχα αρχοντικά στέκουν αγέρωχα μέσα στον ευωδιαστό κάμπο με τα ολάνθιστα σκιερά δρομάκια κρύβοντας ντροπαλά θαρρείς τα μυστικά τους κάλλη πίσω από τα πανύψηλα τοιχογύρια τους.

Στο Βοριά θα συναντήσεις Κάστρα όπως αυτό της Βολισσού που κρέμεται εκεί ψηλά πάνω από το χωριό και το φυλάει ακόμα. Χαμένος μέσα στα ψηλά βουνά στο χρώμα της πέτρας και από πέτρα χτισμένος ο περίφημος Μυστράς του Αιγαίου ο Μεσαιωνικός Ανάβατος ένα μοναδικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στο Νοτιά στη γειτονιά του Παλιού Καταρράκτη η μεσαιωνική εκκλησιά του Αγίου Ιωάννη του Αργέντη από τον 14ο αιώνα αναμένει ανάμεσα στις ελιές στα αμπέλια και το μαστίχι τους περιπατητές να την γνωρίσουν.Ο Νέος Καταρράκτης πάλλεται από ζωή με τους επισκέπτες να κατηφορίζουν στο παραθαλάσσιο χωριό για φρέσκο ψάρι και βραδινή δροσιά. Τα χωριά του Νότου της Χίου είναι χωριά του καλοκαιριού σαν όλα τα χωριά πλάι στη θάλασσα.

Αυτός ο απέραντος κάμπος αγκαλιάζει να Μεσαιωνικά μαστιχοχώρια που περιμένουν να τα κατακτήσεις πίσω από τα επιβλητικά τους τείχη. Πυργί, Ολύμποι, Μεστά, καστροχώρια φρούρια ολοζώντανα, με τα ψηλά τους τοίχη και τις βαριές τους πόρτες ακόμα να στέκουν εκεί, θαρρείς χτισμένα μόλις χτες, σε περιμένουν να μπεις στο λαβύρινθό τους από τα πολλά σοκάκια με τις πέτρινες οικίες και τις αψίδες που δημιουργούν ένα απίστευτο οπτικό αποτέλεσμα και να χαθείς σε ένα ταξίδι μέσα στους αιώνες. Αυτή είναι η κληρονομιά μας και ότι πιο πολύτιμο έχουμε να δώσουμε στις επόμενες γενιές.

Χόρεψε τον χορό των πειρατών στα νοτιόχωρα, πορεύσου μαζί με τους καβαλάρηδες προς την Αγία Μαρκέλλα τον Ιούλιο, γεύσου τη μαστίχα, το μανταρίνι, το Χιώτικο τσίπουρο και τα σύκα, μυρωδιές και εικόνες μοναδικές, που μόνο σ αυτό το υπέροχο μέρος μπορείς να βρεις.

Άσε τις αισθήσεις σου να παρασυρθούν από τη μοναδική απλότητα του Χιώτικου τρόπου ζωής. Όλα σε καλούν να ανακαλύψεις τη Χίο σε ένα ταξίδι εύκολο, προσιτό, μαγευτικό!